Terug naar overzicht

Werknemers gezond, gemotiveerd en productief - ook na 45

vrijdag 30 september 2016

Met Wellfie stelt u eenvoudig een CAO 104-plan op, én stimuleert u het werkvermogen van heel uw bedrijf

Tevreden en fitte werknemers verzetten bergen voor u. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw personeel gelukkig én gemotiveerd blijft - doorheen hun carrière? En hoe houdt u ook uw 45-plussers gezond aan de slag, zoals CAO 104 dat van u vraagt? Met Wellfie, de gratis onlinescan van Groep IDEWE, Acerta en Etion, brengt u het werkvermogen van al uw werknemers in kaart én krijgt u meteen toepasbaar advies om het - samen met hen - te verbeteren.  

Sandwich-zorg, jong ouderschap, veranderende ambities, verminderde fitheid, ... doorheen hun carrière doorlopen uw werknemers levensfases en -situaties die hun werkvermogen beïnvloeden. Een ideale loopbaan volgt de dynamiek daarvan. Wil u uw werknemers veerkrachtig, gemotiveerd en productief houden - ook na hun 45ste? Dan is het goed om regelmatig hun werk-gerelateerde risico's, fysiek en psychosociaal welbevinden te toetsen én samen met hen bij te sturen.

Wellfie geeft uw organisatie slagkracht 

Wellfie, de gratis onlinedoorlichtingsscan van Groep IDEWE, Acerta en Etion, helpt u daarbij. Het bevraagt u én uw medewerkers, en zet het werkvermogen van uw onderneming helder in kaart. Bovendien geeft Wellfie u concreet verbeteradvies. Zo kan een oudere werknemer zijn rijke ervaring blijven delen in een fysiek minder belastend functie. Of kan een opleiding ervoor zorgen dat iemand zijn talenten juister en met meer overtuiging voor u inzet. Het resultaat? Uw organisatie krijgt meer veer - en slagkracht. 

Gezonde werkplek voor alle leeftijden 

De wetgever verwacht dat u in het werkvermogen van uw oudere medewerkers investeert. Hebt u meer dan twintig werknemers in dienst? Dan moet u jaarlijks een werkgelegenheidsplan opstellen. Hierin neemt u gepaste (meerjarige) maatregelen op om 45-plussers fysiek en mentaal gezond bij u aan de slag te houden. De Wellfie-scan is de ideale basis voor uw cao 104-plan, en op de Wellfie website (www.wellfie.be) vindt u ook een goede leidraad voor het opstellen ervan. 

Ook Europa zet in op veilige en gezonde arbeidsomstandigheden doorheen het beroepsleven. In april 2016 ging de EU-campagne 'Een gezonde werkplek voor alle leeftijden' van start. Die promoot loopbaanlang welzijn, veiligheid en gezondheid en baseert zich op de bevindingen uit een Europees pilootproject waaraan Groep IDEWE als Belgische expertpartner meewerkte.

Optimaal werkvermogen? Zo helpt Wellfie u!     

Werkvermogen meten: Met de wetenschappelijk onderbouwde Wellfie-scan meet u alle factoren die invloed hebben op het werkvermogen binnen uw bedrijf: competenties, gezondheid, motivatie en werk(omgeving). U én uw medewerkers vullen de vragenlijsten in. Zo hebt u de veerkracht van uw onderneming echt volledig in kaart.    

Dynamisch bijsturen: Wie de Wellfie-onlinescan doorloopt, krijgt meteen inzicht in zijn individuele werkvermogen plus haalbare tips om het zelf te verbeteren. Het Wellfie groepsrapport verwerkt al die resultaten, en die van u als werkgever. U krijgt meteen verbeteradvies op alle vlakken: de ideale basis voor uw efficiënte welzijns- en veiligheidsstrategie én uw CAO 104-werkgelegenheidsplan.    

Samen naar een krachtig bedrijf: Een veerkrachtig werkvermogen is een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom bevraagt Wellfie niet alleen de werkgever, maar ook alle medewerkers. Met die feedback start u individuele en collectieve verbeteracties op en stelt u een sluitend cao-werkgelegenheidsplan op. Zo wordt een optimaal werkvermogen een zaak van en voor iedereen. 

Meer informatie 

Klaar voor uw Wellfie-scan? Registreer u gratis op www.wellfie.be en ga meteen aan de slag. Wil u meer informatie over uw werkvermogen en het CAO 104-werkgelegenheidsplan? Of wil u de Wellfie-resultaten toetsen bij uw preventieadviseur en/of HR consultant? Neem gerust contact op met uw regionaal IDEWE of Acerta-kantoor.